Dlaczego warto jeść truskawki?

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Tradycja uprawy truskawek sięga już czasów starożytnych. Jednak wówczas znana była pod inną nazwą, mianowicie jako poziomka ananasowa. Nawet starożytni mistrzowie pióra pisali o niej tylko dobrze. Wzmianki o jej istnieniu znajdują się chociażby w dziełach Wergiliusza i Owidiusza. Z pewnością „nasza” truskawka różni się wielkością i smakiem od tej antycznej, niemniej jednak cieszy się taką samą lub jeszcze większą popularnością.

Truskawki dojrzewają na przełomie maja i czerwca. Ze względu na krótki czas ich zbiorów, kupujemy je niemal codziennie. I bardzo dobrze, ponieważ są nie tylko przepysznymi owocami, ale przede wszystkim prawdziwą witaminową bombą.

Jakie witaminy i związki organiczne znajdują się w truskawkach?

  • przede wszystkim mnóstwo witaminy C (w truskawkach jest jej więcej niż w cytrynie czy grejpfrucie)
  • witamina PP, która wpływa na poprawę perystaltyki jelit
  • pektyny, które wspomagają oczyszczanie jelit z zalegającego pokarmu, odbudowują naturalna florę bakteryjną oraz obniżają poziom cholesterolu
  • fosfor i wapń, które wzmacniają kości i zęby
  • magnez i potas, które wspomagają procesy odkwaszania organizmu
  • żelazo, które chroni przed anemią
  • bromelinę – enzym, który odpowiada za rozkład białka w organizmie
  • fitocydy, czyli związki o właściwościach bakteriobójczych

Czy można leczyć truskawkami?

Lecznicze właściwości truskawek znała już medycyna ludowa. Napary z liści truskawek od dawna były stosowane przy chorobach układu krążenia, kamicy nerkowej, anemii i szkorbucie. Terapeutyczne działanie tych owoców potwierdziła medycyna konwencjonalna, dlatego ich jedzenie jest polecane również przez lekarzy.

  • rozgniecione owoce oraz ich sok jest szczególnie wskazany w przypadku egzemy, usuwania wągrów i rozjaśnianiu piegów
  • nagrzane liście truskawek można stosować jako okłady na rany i wrzody
  • napary z liści i kwiatów truskawek podaje się wspomagająco przy leczeniu przeziębienia

Truskawki mogą jeść nawet cukrzycy, ponieważ zawierają fruktozę i glukozę, czyli cukry łatwo przyswajalne przez organizm. Alergie na te owoce zdarzają się niezwykle rzadko. Najlepiej jeść je na czczo, ponieważ wówczas serwujemy organizmowi prawdziwie zdrowy posiłek.

Truskawki w kosmetologii:

Truskawki swoje zastosowanie znalazły również w kosmetyce. Bowiem udowodniono, że mają działanie bakteriobójcze, odżywcze, nawilżające i ściągające. Maseczki na bazie truskawek są szczególnie polecane do pielęgnacji skóry łuszczącej się, zniszczonej i przesuszonej. Ponadto owoce te zawierają naturalne substancje chroniące przed promieniami UVB i UVA.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*